Шляхи ураження. Профілактика захворювання.  Що робити при симптомах отруєння    токсинами збудника хвороби.

                       Останнім часом в Україні, в умовах війни з Російською Федерацією  не виключається  ймовірність збільшення кількості випадків захворювання на ботулізм.  На сьогодні, за даними МОЗ України, в країні тимчасово відсутні препарати для специфічного лікування ботулізму (сироватки протиботулінічної).

                   Враховуючи ймовірність загострення в Україні  епідемічної ситуації обумовленої бойовими діями на сході та півдні України а також  приймаючи до уваги проблеми логістики та доступність  до наявних   зареєстрованих лікарських засобів для здійснення невідкладних заходів з профілактики та лікування ботулізму, МОЗ України звернулося до міжнародних організацій з проханням надати гуманітарну допомогу у вигляді медичних імунобіологічних препаратів. За можливості, необхідні препарати будуть поставлені у найкоротші терміни.хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Ботулізм – хвороба,що виникає в результаті отруєння організму людини токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Ці мікроби в природі поширені у ґрунті, в мулі водойм, куди потрапляють з кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах.

Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини, які виробляють його вегетативні форми (спори). Основною умовою для синтезу токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі м’ясних і рибних продуктів).

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так названа «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

 Доведено, що основним шляхом передачі збудника захворювання залишається харчовий. Обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах (переважно) продуктів харчування.

Клінічна картина захворювання на ботулізм залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.  Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий.  Токсин клостридій  всмоктавшись через лімфу в ШКТ та кров  особи  вражає її нервову систему . Відповідно чому у пацієнта  надалі  з’являється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування інфекційного захворювання

Період появи перших ознак захворювання на  ботулізм може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання.

Симптоми захворювання ботулізмом є наступними:

  • Підвищена температура
  • Сухість в роті
  • Ускладнення ковтання
  • Невиразність мови
  • Двоїння в очах
  • Помутніння і опущення повік
  • М’язова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота і блювання
  • Пронос
  • Здуття живота і закреп
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок

Звертаєм  увагу на той момент, що  початковими клінічними проявами хвороби є     нудота, блювота, пронос.

Токсин клостридій - ботулотоксин починає вироблятись у середовищі  тільки без доступу кисню в умовах де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні мяса, риби, птиці ,грибів та приготування соленої, копченої риби, мяса, птиці.

Слід памятати: інфіковані ботулізмом  харчові продукти  не змінюють своїх зовнішних ознак. Виняток - консерви, у разі iнфікування  Clostridium botulinum, бувають здуті - бомбажні.

Звертаємо увагу що першими проявами захворювання, як правило, є порушення зору - поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Останнє супроводжується  порушенням  ковтання за рахунок парезу надгортанника і м’якого піднебіння і  приводить до того, що рідина потрапляє в трахею, а частково виливається через ніс. Змінюється голос хворого, з’являється захриплість, носовий відтінок мови (гугнявість).

 

Які продукти харчування залишаються найбільш  небезпечними захворіти на ботулізм:

  • В’ялена або слабопросолена риба
  • Ковбаса
  • Шинка
  • М’ясні, грибні, рибні , овочеві консерви.

Дуже важливо для подальшого прогнозу перебігу захворювання  діагностувати ботулізм якомога раніше, коли ботулотоксин ще вільно циркулює у крові і може бути зв’язаний лікувальною сироваткою. Після фіксації токсину в нервовій тканині він стає недоступним для впливу лікувальних антитоксичних сироваток. Ось чому важлива рання діагностика захворювання. Клінічна діагностика ботулізму грунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.

Зверніть увагу : у разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Лікування хворих на ботулізм проводиться в інфекційних лікарнях, хоча хворі і не заразні для оточуючих. Бажано починати лікування з відділення інтенсивної терапії та реанімації, адже в будь- який момент може наступити зупинка дихання.

Хворому на ботулізм необхідна негайна госпіталізація.

При цьому одужання відбувається повільно (тижні, місяці). Наслідків ботулізм не залишає, але небезпека полягає в загрозі летального результату.

Профілактика ботулізму. Деякі правила , що допоможуть уникнути   ботулізму:

Ретельно очищати продукти та посуд, що використовуються для консервування, від бруду та пилу перед початком консервації.

Видаляйте частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною  чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кипяченою водою.

Використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти. Вони перешкоджають накопиченню токсину.

Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кипятити 10 хвилин.

М'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією,викидати перезрілі або зіпсовані.

По можливості не закривати герметично гриби і інші продукти, які важко відчистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток збудника  ботулізму.

Зберігати домашні консерви при низьких температурах.

Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також «саморобні» м'ясні та рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках.

Не купувати в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.

І найголовніше, завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден із рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити Кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею - основна міра профілактики ботулізму.

Не вживайте в’ялену та слабо просолену рибу.

 

Не займайтеся самолікуванням!

Завжди памятайте: захворювання на ботулізм  може бути  смертельним!

 

Адміністрація КНП « ЦПМСД № 2 м. Вінниці»

 

КНП «Центр первинної медико-санітарної

допомоги №2 м.Вінниці»,  вул. Магістратська, 44

Запис до лікаря онлайн

Міністерство охорони здоров'я України

Розробка сайту - студія “Webhit”