Гриби — цедарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен­ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблятьлише на основі свого гіркого досвіду.

Основніпричиниотруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • ► неправильне приготуванняу мовно їстівних грибів;
  • ► вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • ► вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білігриби і підберезники мають своїх небезпеч­них двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль­не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких сліддотримувати. Застерігаємо!

► Купуйте грибитільки у відведених для їх продажу місцях (ма­газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни­кайте стихійних ринків.

► Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

► Не збирайте гриби:

     ♦ якщо не впевнені, що знаєтеїх, якими б апетитними вони не здавалися;

     ♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти­рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційнонебезпеч­них зонах;

     ♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;

     ♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослиз­лих;

     ♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску­ються під них;

     ♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

► Не порівнюйте зібрані чипридбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.

► Не куштуйте сирі гриби на смак.

► Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд­нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо­крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

► Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

► Кип’ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого від­вар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.

► Обов’язков овимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, ко­трі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

► У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

► Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру­єння.

► Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйни хречовин. Якщо вживати їх ДЕКІЛЬКА ДНІВ підряд, також можна отруїтися.

► Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов’язково прокип’ятіть впродовж 10-15 хвилин.

УВАГА!

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

 ♦ «Усі їстівні гриби мають приємний смак».

♦ «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».

♦ «Усі молоді гриби їстівні».

♦ «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйни хгрибів ».

♦ «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

♦ «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

♦ «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

♦ «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна об­робка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежновід виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  1. Викличте «швидку медичну допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко­рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло­му міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.

Заборонено:

  • ► уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • ► займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати.

На­полегливо радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби взагалі. Без грибів можна прожити.

 

Адміністрація КНП « ЦПМСД № 2 м. Вінниці»

КНП «Центр первинної медико-санітарної

допомоги №2 м.Вінниці»,  вул. Магістратська, 44

Запис до лікаря онлайн

Міністерство охорони здоров'я України

Розробка сайту - студія “Webhit”